Thijssen & Gubbels logo

Neem contact met ons op


Kindervoeten

Thijssen & Gubbels Podotherapie is dé expert in Noord-Limburg voor Kinderpodotherapie.

Heeft jouw kind geregeld last van de benen en voeten? Slijten de schoenen snel of heb je het gevoel dat jouw kind vaker struikelt dan andere kinderen? Of heeft je kind een afwijkende stand van de voeten of benen? 
De snelle ontwikkeling van de kindervoet is een proces dat soms extra hulp nodig heeft. Een gespecialiseerde kinderpodotherapeut kan een oplossing bieden.

Doel Kinderpodotherapie

De kinderpodotherapeut snapt dat uw kind het spannend kan vinden om op het spreekuur langs te komen. We onderzoeken en behandelen daarom altijd spelenderwijs.

Bij behandelingen streven wij er altijd naar om het probleem van het kind duurzaam op te lossen. Dus niet alleen het huidige probleem verhelpen maar ook de functionaliteit van de stand en het bewegen blijvend te verbeteren.

“Kinderen zijn heel enthousiast en eerlijk, dit geeft mij ontzettend veel energie in mijn werk. Er is niets fijner dan dat een kind weer onbezorgd kan bewegen en spelen”

Ontwikkeling van de voeten bij kinderen

 Een afwijkend looppatroon of pijnklachten hoeven niet altijd reden te zijn om actie te ondernemen. Bepaalde verschijnselen zijn normaal en naarmate de leeftijd vordert, verdwijnen deze vanzelf. Op onze website leest u hoe een ‘normale’ ontwikkeling van de benen en voeten eruitziet bij kinderen.


Maak jij je zorgen over de voetstand van jouw kind? Let dan op de volgende signalen:

  • Pijnklachten tijdens het lopen, spelen en/of sporten
  • Snel zwikken, struikelen en/of vallen
  • Niet goed meekomen met leeftijdsgenootjes
  • Snel afslijten van schoenen
  • Voet-, enkel-, knie- en heupklachten (bijvoorbeeld hielpijn)
  • Niet lang kunnen of willen lopen
  • Afwijkende teenstand of ingroeiende nagels/nagelklachten

Alles over kindervoeten

Tot het 2e/3e levens jaar
Zodra de voet in staat is om het eigen lichaamsgewicht te dragen zal een kind uit zichzelf gaan staan en lopen. Kinderen die gaan staan doen dit meestal op een platte voet en met O-beentjes. Dit zorgt voor een groter draag oppervlak zodat een kind meer stabiliteit heeft. De O-stand duurt ongeveer tot hun 2e/3e jaar. 
Welke schoenen passen hierbij?
Binnenhuis mogen kinderen op blote voeten of sokjes lopen, dit helpt de spieren in de voet om normaal te groeien en kracht te ontwikkelen. Buitenhuis is het gewenst om lichte flexibele schoenen te dragen ter bescherming van de babyvoetjes.

Vanaf het 2e levensjaar
Vanaf het 2e levensjaar kunnen de benen in X-stand gaan staan. De voetjes kunner er nog uitzien als platvoetjes en kunnen naar binnen knikken. De X-stand van de benen en de platvoeten zijn trucjes om het gebrek aan stabiliteit te compenseren. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor schoentjes die nog vrij soepel zijn.

Vanaf het 5e/6e levensjaar
Vanaf het 5e/6e jaar is het evenwichtssysteem van je kind verder ontwikkeld. De benen gaan van X-stand naar een rechte stand en de platvoeten veranderen langzaam aan in voeten met een voetboog. Rond deze leeftijd is het belangrijk dat de schoenen al wat steviger zijn, vooral bij de hielen (stevig contrefort). Bij de tenen moet de schoen echter soepel blijven om het afrollen mogelijk te maken.

Wanneer contact opnemen met de kinderpodotherapeut
- Overmatig struikelen
- Niet lang kunnen/willen lopen
- Motorisch niet goed mee kunnen komen met leeftijdsgenootjes
- Pijn tijdens of na het sporten
- Snelle vermoeidheid in voeten en/of benen
- Hielklachten
- Enkelklachten
- Knieklachten
- Heup- en rugklachten
- Afwijkende teenstand
- Ingegroeide nagel

Kinderpodotherapie bij Podotherapie Thijssen & Gubbels

Anne Thijssen is binnen Thijssen en Gubbels Podotherapie onze kinderpodotherapeut. Eind 2021 heeft Anne zich -als één van de eerste in Nederland- gekwalificeerd tot Post-Bachelor Kinderpodotherapeut. Eerder heeft zij zich via verschillende nascholingen al verdiept in het behandelen van kindervoeten. 

Behandeling bij klachten

Bij kinderen is het heel belangrijk om de oorzaak van de klachten te achterhalen. De kinderpodotherapeut kijkt daarom onder andere naar:

  • De stand van de voeten, benen en rug
  • De beweeglijkheid van de gewrichten
  • De manier van lopen

Aan de hand van de resultaten van het onderzoek geeft de kinderpodotherapeut een advies en wordt in overleg met jou als ouder de behandeling gestart waarin we waar nodig samenwerken met andere disciplines zoals Sport-podotherapeuten, kinderfysiotherapeuten, kinderartsen en andere specialisten.


Niet altijd is er direct een behandeling nodig. We blijven het kind vaak wel enige tijd monitoren zodat we, mocht dat nodig zijn, alsnog tijdig een behandeling kunnen starten.

Wij horen graag van u?

Team Thijssen & Gubbels
Naar contactpagina
Share by: