Thijssen & Gubbels logo

Neem contact met ons op


Hielpijn bij kinderen

 In de groeifase moet het hielbeen in verschillende richtingen groeien. De groeischijf van het hielbeen bevindt zich aan de achterzijde van het hielbot. Net erboven hecht de achillespees vast en sommige vezels lijken door te lopen tot onder de hak. Het hielbeen (calcaneus) heeft een groeischijf, de apophyse, zodat een ontstekingsreactie hiervan apophysitis calcanei wordt genoemd. Ook wel bekend als Morbus Sever.

Wat is Morbus Sever?

Morbus Sever komt vaak voor bij (actieve) kinderen tussen 8 en 13 jaar en meer bij jongens dan bij meisjes. Bij kinderen in deze leeftijdscategorie komen bij belasting van het hielbeen soms onregelmatigheden in de nog niet volgroeide groeischijf voor. 
Druk op het hielbeen bij het stoten van de voet en veel springen veroorzaken dan pijn en zelfs enige zwelling van de achterzijde van de voet (de hiel). 
Röntgenfoto's kunnen de aandoening aantonen, maar vaak zijn de leeftijd van de jonge sporter en de plaats van de pijn al voldoende om de diagnose te kunnen stellen. 

Klachten
De pijn kan veroorzaakt worden door: trauma/letsel, overgewicht, op blote voeten lopen of grote lichamelijke activiteiten ( zoals rennen en springen). Tevens kan een afwijkende voetstand van het hielbeen een grotere trekkracht aan de achillespees geven waardoor de hielpijn geprovoceerd kan worden. Sporten zoals basketbal, tennis en voetbal provoceren de klachten. 
Wanneer de groeischijf zich sluit zal de pijn verdwijnen. 

Podotherapeut
Wanneer de groeischijf dicht is en dus de groei van de voet voltooid is, zullen de klachten vanzelf verdwijnen.
Het is echter ook vaak mogelijk om kinderen zonder pijn te laten sporten. Na een onderzoek kan een podotherapeut bepalen of een schoenadvies (dikkere dempende schoenen), dan wel een podotherapeutische inlegzool voorgeschreven dient te worden. De therapie zal nodig zijn tot het moment dat de groeischijf volgroeid is en de hiel dus de belasting kan dragen.

Hielpijn bij kinderen verhelpen

Een podotherapeutische steunzool heeft niet alleen invloed op de voeten maar ook hogerop in het lichaam. Denk hierbij aan de enkel, knie, heup en de rug. De podotherapeutische steunzolen die door ons met de hand worden afgewerkt zijn dun en soepel waardoor ze gemakkelijk in gebruik zijn bij verschillend schoeisel. De podotherapeutische steunzolen worden jaarlijks gecontroleerd en eventueel aangepast aan de nieuwe situatie. Daarbij is de gemiddelde levensduur van een podotherapeutische steunzool 2 jaar wat overigens wel beïnvloedbaar is door hoe intensief en onder welke omstandigheden ze gebruikt worden.


Wij horen graag van u!

Team Thijssen & Gubbels
Naar contactpagina
Share by: