Thijssen & Gubbels logo

Neem contact met ons op


Diabetes Mellitus

Wat is een Diabetes Mellitus exact? 

Bij diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd, kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed regelen door een tekort aan insuline. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen insuline meer aan. Bij diabetes type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan om de bloedsuiker te regelen. Minstens de helft van de diabetici krijgt ooit te maken met lichamelijke klachten als gevolg van de diabetes, ook wel complicaties genoemd. 

Voetproblemen door diabetes 

Een veel voorkomend probleem bij diabetici zijn voetproblemen. Wanneer er complicaties optreden in de voet heet dit een ‘diabetische voet’ of een ‘ risicovoet’. De complicaties van voetproblemen bij diabetes kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. In de meeste gevallen betreft het een slecht genezende wond (ulcus). Deze ziet er aanvankelijk onschuldig uit, maar kan leiden tot ernstige infecties. Indien de voetinfectie zich uitbreidt kan dit zelfs een amputatie tot gevolg hebben.

Zorgmodule Precentie Diabetische Voetulcera

Door wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat vroegtijdige signalering van risicofactoren ernstige voetproblemen kan voorkomen. Daarnaast blijkt uit de praktijk dat multidisciplinaire samenwerking op langere termijn gunstige resultaten geeft voor de voet van een cliënt met diabetes en kosteneffectief is.

SIM's classificatie

De gemodificeerde SIM’s classificatie geeft een inschatting van de kans op een ulcus (wond) en kan als leidraad dienen voor de controlefrequentie. 

De huisarts, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige constateert een SIMS classificatie, laag (SIM’s 0), middelmatig (SIM’s 1) of hoog (SIM’s 2 en 3) risico op een ulcus. Wanneer er sprake is van categorie SIMS’s 1, 2 of 3 is het noodzakelijk om een zorgprofiel vast te stellen.

Op verzoek van de huisarts, de POH (praktijkondersteuner van de huisarts) of diabetes verpleegkundige doet de podotherapeut een diabetes voetonderzoek. Daarbij worden de voeten uitgebreid onderzocht, er wordt een risicoanalyse gedaan, advies ter preventie van wondjes gegeven en wordt er een SIM’s classificatie met het daarbij behorende zorgprofiel vastgesteld.



Vergoeding voetzorg

Het vaststellen van een zorgprofiel is een vereiste om in 2015 in aanmerking te komen voor vergoeding van voetzorg bij diabetes. Voortaan wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen medisch noodzakelijke voetzorg en voetzorg in verband met persoonlijke verzorging. 



Alleen medisch noodzakelijke behandelingen komen ten laste van de basisverzekering of aanvullende verzekering, dit houdt in dat het een tegemoetkoming is vanuit de verzekering en geen volledige vergoeding. Behandelingen in verband met persoonlijke verzorging worden niet meer vergoed en zullen altijd zelf betaald dienen te worden. De medisch noodzakelijke voetzorg kan door de podotherapeut uitbesteed worden aan een medisch pedicure die hier de bevoegdheid voor heeft.


Zorgprofiel 1.

Bij een middelmatig risico (SIM’s 1 met zorgprofiel 1) wordt het jaarlijks voetonderzoek door de podotherapeut vergoed vanuit de basisverzekering. De medisch noodzakelijke voetzorg door de pedicure wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Hoe veel verschilt per verzekeraar en is ook afhankelijk van het verzekeringspakket. Informatie over de vergoeding kan men vinden bij de polisvoorwaarden op onze homepage onder 'vergoedingen en voorwaarden'


Zorgprofiel 2, 3 en 4.

Het jaarlijks voetonderzoek vanaf zorgprofiel 2 (SIM’s 1 met een zorgprofiel 2 en SIM’s 2 en 3) wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Voor de medisch noodzakelijke voetzorg krijgt de patiënt een tegemoetkoming vanuit de basisverzekering. De uitbestede voetzorg aan de pedicure zal via de podotherapeut gedeclareerd worden. 

Als de zorg rechtstreeks door de podotherapeut bij de zorgverzekeraar wordt gedeclareerd ontvangt de podotherapeut, afhankelijk van het vastgestelde zorgprofiel, een vaste vergoeding voor iedere patiënt die bij hem of haar onder behandeling is. Dit is ongeacht het aantal behandelingen omdat sommige patiënten meer zorg nodig hebben dan andere patiënten om hetzelfde doel te bereiken. Van het bedrag dat de podotherapeut ontvangt, betaalt deze vervolgens de kosten, bijvoorbeeld die van de pedicure die hij of zij heeft ingeschakeld om te behandelen. 


Eigen risico en voetzorg.

Voetzorg bij diabetes die wordt vergoed vanuit de basisverzekering (SIM’s 1 zorgprofiel 1), valt onder het verplichte eigen risico en het eventuele vrijwillig eigen risico. Voetzorg bij diabetes die valt onder de aanvullende verzekering valt niet onder het verplichte eigen risico of vrijwillig eigen risico. Voor de overige voetzorg die niet onder de basisverzekering valt, - bijvoorbeeld orthesen en podotherapeutische zolen zal vanuit het aanvullende pakket betaald worden. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van de aanvullende verzekering en verschilt per verzekeraar.


Waarde

Tijdens de controles die door de podotherapeut worden uitgevoerd, wordt er ook gekeken of er een interventie nodig is om bijvoorbeeld drukplekken te verminderen. Dit kan betekenen dat er podotherapeutische steunzolen, ortheses of een nagelbeugel gemaakt worden. Het doel is immers om het risico op drukplekken en wonden zo klein mogelijk te maken. Wanneer er door een podotherapeutische steunzool een drukplek verdwijnt kan dit betekenen dat het zorgprofiel lager wordt.


Heeft u voetproblemen en woont u in Blerick, Horst of ergens in de omgeving? Wij helpen u graag verder bij het toepassen van de juiste oplossing om uw klachten te verhelpen. 


Voetproblemen Blerick, Horst of omgeving? 

Heeft u voetproblemen en woont u in Blerick, Horst of ergens in de omgeving? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Ook bij  beginnende klachten is het belangrijk om snel te handelen. Ook al heeft u geen suikerziekte, aarzel niet om ons om advies te vragen. Weet dat we u onder andere kunnen helpen bij: steunzolen, hielpijn en (sport) blessures.
Vul onderstaand formulier in om contact met ons op te nemen

Neem contact met ons op

Wij horen graag van u!

Team Thijssen & Gubbels
Naar contactpagina
Share by: